Vlada okončala 69. redovnu sjednicu

16.10.2019. Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas je na prvom nastavku 69. redovne sjednice usvojila Prijedlog odluke o odobravanju programa za sufinansiranje projekata međunarodnih organizacija i donatora u BiH za 2019. godinu, drugi dio.

Image for news

Srđan Blažić, šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove, kazao je da je Vlada još 2016. godine potpisala sporazum o saradnji s UNDPI-jem, odnosno razvojnim programom Ujedinjenih naroda o ulasku u projekat koji se odnosi na jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH i gdje je s područja Distrikta uključeno ukupno šest mjesnih zajednica. 

„Nešto više od tri godine mi smo realizovali nekoliko projekata na području Distrikta kao što je poboljšanje infrastrukture, opremanje i rekonstrukcija određenih objekata mjesne zajednice, otvaranje društvenog centra, izgradnja dječijeg igrališta, nabavka aparata za medicinski objekat, poboljšanje vodovodne infrastrukture i još niz projekata”, kazao je Blažić dodajući da je danas na sjednici Vlade tačka bila u vezi s projektima u mjesnoj zajednici „Š” i „Ilićka“ gdje je od strane donatora došlo do želje da se ostatak sredstava iz prve faze dalje proslijedi i utroši. 

„Vlada je bila dužna da najmanje sa 30% sufinansiranja učestvuje u ovim projektima tako da smo mi kroz forume građana u mjesnoj zajednici „Š” i „Ilićka” došli do dva projekta koja se odnose na uređenje i postavljanje podloge kao što je na odbojkaškom terenu u naselju „Š” i koji je realizovan. Vlada će nastaviti sa sufinansiranjem projekta, a to se odnosi i na postavljanje vještačke trave kod objekta Mjesne zajednice „Ilićka” i očekujemo da u narednih mjesec dana imamo realizaciju i tog projekta. Oko 35 hiljada konvertibilnih maraka izdvojeno je za Mjesnu zajednicu „Ilićka” i oko 30 hiljada konvertibilnih maraka za Mjesnu zajednicu “Š”, kazao je Blažić. 

Vlada Distrikta danas je usvojila i Prijedlog zaključka u vezi s memorandumom o razumijevanju i saradnji u oblasti mladih, između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva za ljudske resurse Mađarske te odobrila Smjernice za izradu nacrta zakona o izmjeni Zakona o izvršenju Budžeta Brčko distrikta BiH za 2019. godinu i Smjernice za izradu nacrta pravilnika o sastavu i radu Komisije matičara.