Mladi Brčko distrikta BiH

Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je na 12. redovnoj sjednici održanoj 24. maja 2017. godine usvojila Zakon o mladima Brčko distrikta Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik Brčko distrikta BiH“, broj 18/17). Ovim zakonom propisuju se prava i obaveze mladih, omladinskog organizovanja, briga za mlade, institucionalno učešće mladih u donošenju odluka i druga pitanja od interesa za život, položaj i djelovanje mladih u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine. Omladina ili mladi su lica od 15 do navršenih 30 godina. Cilj Zakona je stvaranje uslova za institucionalnu i sistematsku brigu o mladima, način omladinskog organizovanja i društvenog djelovanja, učešća mladih u donošenju odluka koje se odnose na mlade i zastupanje interesa i prava mladih.

Mladi imaju pravo na podršku i unapređivanje svog razvoja bez diskriminacije po bilo kojem osnovu. S ciljem poboljšanja uloge i statusa mladih u Distriktu, nadležni organi osiguravaju uslove za učešće mladih u raspravama, debatama i donošenju odluka koje se odnose na mlade.

Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine imenuje Komisiju za mlade, kao stalnu komisiju. Službenik za mlade usklađuje podršku mladima s višim nivoima vlasti u Brčko distriktu BiH i vrši koordinaciju s drugim institucijama javne uprave i javnim organima vlasti koji u svojoj nadležnosti imaju neku od oblasti definisane u strategiji za mlade.

Članom 18. navedenog zakona propisana je obaveza izrade i donošenja Strategije za mlade kao dokumenta s programskim pristupom djelovanja prema mladima što uključuje definisane probleme i potrebe mladih, strateške pravce djelovanja, ciljeve strategije i mjere za realizaciju ciljeva strategije. Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je na 39. redovnoj sjednici održanoj 22. februara 2023. godine donijela Odluku o usvajanju Strategije za mlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine za period 2022–2026. godine („Službeni glasnik Brčko distrikta BiH“, broj 07/23). Realizacija Strategije za mlade ostvaruje se kroz programe djelovanja za mlade koji se donose svake godine.

Na 51. redovnoj sjednici Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine održanoj 26. juna 2024. godine donijela je Odluku o usvajanju Programa djelovanja za mlade za 2024. godinu za implementaciju Strategije za mlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, broj: 48-000943/23, broj akta: 01.11-0323SR-030/24 od 26. 6. 2024. godine. Program se odnosi na tri strateška cilja iz oblasti zapošljavanja mladih; socijalne brige; informisanja i zdravlja mladih; doprinos razvoja i provođenja politika i programa za mlade. U skladu sa Zakonom Odjeljenje za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta BiH uspostavilo je Registar omladinskih organizacija. Uz prijavu za upis u registar prilažu se:

  • a) osnivački akt;
  • b) statut;
  • c) spisak lica koja su ovlaštena za zastupanje;
  • d) lista osnivača;
  • e) programski ciljevi;
  • f) rješenje o upisu u sudski registar.

Omladinska organizacija briše se iz registra na osnovu konačnog rješenja o prestanku rada, zabrani rada, odluci o statusnim promjenama i slično. Službenik za mlade vodi Registar omladinskih organizacija.

AKTUELNOSTI za mlade Brčko distrikta BiH


OMLADINSKE ORGANIZACIJE U BRČKO DISTRIKTU BIH

OMLADINSKE ORGANIZACIJE KOJE SU UPISANE U REGISTAR OMLADINSKIH ORGANIZACIJA PODODJELJENJA ZA PODRŠKU MZ, NVO I UG

  1. Udruženje biciklista-biciklistički klub „SV. NIKOLAJ“ Brčko distrikta BiH
  2. Omladinski centar „Vermont“ Brčko distrikt BiH
  3. Udruženje „PRONI“ Centar za omladinski razvoj, Brčko distrikt BiH, The Association „PRONI“ Center for youth development, Brčko distrikt BiH
  4. Asocijacija mladih Brčko distrikta BiH
  5. Udruženje građana „Omladinska organizacija SVITAC“ Brčko distrikt BiH
  6. „SAVEZ STUDENATA EKONOMSKOG FAKULTETA“ Brčko
  7. Udruženje građana „Buđenje“ Brčko

Detaljan tabelarni pregled ostalih informacija iz Registra omladinskih organizacija možete preuzeti OVDJE.

AŽURIRANO: 08.08.2024. godine

NAPOMENA: Podaci koji su sadržani u tabeli preuzeti su iz pristiglih prijava za upis u registar omladinskih organizacija koji treba da bude formiran u Pododjeljenju nakon što u odgovarajućem postupku bude razmotrena propratna dokumentacija koja nam je uz prijave predavana, te postoji mogućnost da je u međuvremenu došlo do određenih promjena kada su u pitanju činjenice od značaja za organizaciju i rad navedenih udruženja ili do eventualnog prestanka postojanja neke od navedenih organizacija.


PRAVNI OKVIR 


STRATEŠKI OKVIR