Vlada na održanoj 4. tematskoj sjednici o položaju mladih

12.12.2019. Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas je održala 4. tematsku sjednicu i razmatrala Akcioni plan 2020–2022. godina za poboljšanje položaja i statusa mladih u Brčko distriktu BiH predložen od strane Vijeća mladih Brčko distrikta BiH.

Image for news

Srđan Blažić, šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove, kazao je da je Vlada razmotrila informaciju i Akcioni plan i zadužila sva nadležna odjeljenja, organe uprave, institucije da u narednom periodu razmotre navedene mjere, predlože načine rješavanja tih mjera i budžetsku implikaciju. 

„Dat je rok od 30 dana gdje će na prijedlog Odjeljenja za stručne i administrativne poslove biti formirana jedna grupa od rukovodilaca organa javne uprave i institucija kako bi se predložene mjere izanalizirale i provele, kao i budžetske implikacije, i eventualno da se predlože dodatne mjere, a koje imaju za cilj poboljšanje položaja mladih u Brčko distriktu BiH”, kazao je Blažić dodajući da su predložene mjere provedive u naredne dvije godine. 

„Siguran sam da možemo očekivati da ćemo u roku od ovih trideset dana imati konkretne mjere koje će Vlada usvojiti i dati zadatak organima uprave, institucijama da te mjere provedu u naredne dvije godine”, kazao je Blažić. 

Tea Ružić, predsjednica Vijeća mladih Brčko distrikta BiH, kazala je da se Akcioni plan sastoji od četiri oblasti značajne za mlade. 

„To je oblast preduzetništva, mladi i samozapošljavanje, stambena politika prema mladima, obrazovanje i stručno usavršavanje mladih i institucionalno sudjelovanje mladih od čega bismo izdvojili prvu mjeru, a to je projekat podrške mladim preduzetnicima kroz izgradnju poslovnog inkubatora u centralnoj gradskoj zoni. Ono što bismo još izdvojili jeste ponovno uvođenje stipendija studentima deficitarnih struka tj. da se u ovim stipendijama rangiraju ponovo studenti deficitarnih struka i uvođenje srednjoškolskih stipendija na prijedlog naših srednjoškolaca kao i izgradnja studentskog i školskog doma na prijedlog studenata brčanskih fakulteta“, kazala je Ružić.

Ona je kazala da je ovo prvi akcioni plan i da ne planiraju stati na tome. 

„Mislimo da je ovo dobar put kojim smo krenuli”, kazala je Ružić.