Premijer Republike Srpske Radovan Višković boravio u Brčkom

1.11.2019. Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi Republike Srpske Srđan Rajčević sastali su se danas u Brčkom s gradonačelnikom Brčko distrikta BiH Sinišom Milićem i šefom Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Srđanom Blažićem.

Image for news

Gradonačelnik Milić istakao je da ova posjeta potvrđuje kontinuitet podrške koju Brčko ima od Vlade Republike Srpske i u prethodnim sazivima. 

„Danas smo pričali o nekim novim projektima, vidovima saradnje, mogućnostima unapređenja te saradnje, a, između ostalog, i oblasti informacionih tehnologija, ali i o nekim drugim važnim, prije svega, infrastrukturnim pitanjima. Ovom prilikom sam informisan od premijera da je Republika Srpska, a što sve svjedoči o toj jednoj pozitivnoj saradnji, od 2008. godine pa do danas, sa 56 miliona konvertibilnih maraka pomogla Brčkom u smislu isporuke električne energije po cijenama konzumenata u Republici Srpskoj. Da smo se pridržavali arbitražne odluke i snabdijevali električnom energijom u tom dijelu kako je tamo predviđeno, od strane Federacije BiH šest mjeseci i šest mjeseci iz Republike Srpske, građani Distrikta bi sasvim vjerovatno imali skuplju struju i do 30 ili 40%”, istakao je gradonačelnik Milić.

On je dodao da je tema bila i izgradnja autoputa iz pravca Banje Luke prema Bijeljini, a koji prolazi kroz Brčko te da će taj projekat, kao i projekat plinofikacije, odnosno prolaska magistralnog plinovoda kroz Brčko distrikt BiH, opet u pravcu Banje Luke, zahtijevati još intenzivniju saradnju u narednom periodu. 

„Dogovorili smo i jedan operativni vid saradnje u različitim oblastima tamo gdje nam pozitivna iskustva Republike Srpske mogu pomoći u unapređenju, prije svega, naše uprave. Važna vijest za državljane Republike Srpske ovdje u Brčkom jeste da će Vlada Republike Srpske analizirati podsticaje koje daje državljanima Republike Srpske koji žive na prostoru Republike Srpske s mogućnošću da se ti programi prošire i na državljane Republike Srpske koji žive ovdje u Brčkom”, zaključio je Milić. 

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, također je istakao značaj, kako je naveo, historijskog infrastrukturnog projekta, a to je izgradnja autoputa od Doboja prema granici sa Srbijom koja u značajnom dijelu prolazi kroz teritoriju Distrikta.

„Bez saradnje institucija Republike Srpske i Distrikta taj projekat ne može biti na pravi način realizovan. Mi ćemo u četvrtak na sjednici Vlade imati plan parcelacije za izgradnju autoputa od Brčkog prema Bijeljini i dalje prema Rači. Isto tako za Brčko distrikt BiH zanimljiv projekat je magistralni plinovod koji mi u tom planu parcelacije planiramo da radimo skupa s izgradnjom autoputa od Bijeljine, od granice sa Srbijom pa sve preko Banje Luke, Prijedora i do Novog Grada. Taj projekat je zanimljiv za sve građane bez obzira na nacionalnu, vjersku ili bilo kakvu drugu pripadnost. To je najpovoljniji energent za privredu i kada se dođe u poziciju da se ima plinofikacija postaje se i atraktivniji za određene investicije”, naglasio je premijer Višković.

On je dodao da će u Uredu Vlade Republike Srpske u Brčkom biti uvedena praksa da barem jednom mjesečno jedan od ministara boravi u tom uredu kako bi građanima Republike Srpske koji žive u Brčkom, a to je između 15 i 20 hiljada ljudi koji su uzeli državljanstvo Republike Srpske, mogli omogućiti da ostvare svoja prava. 

„Vlada Republike Srpske i Distrikt će i dalje sarađivati i sva naša ministarstva i institucije gradonačelnik može smatrati svojim institucijama i može se u svakom momentu obratiti za pomoć. U skladu sa zakonima Vlada Republike Srpske uvijek će pomoći”, zaključio je Višković.  

Premijer Višković i gradonačelnik Milić su sa svojim saradnicima obišli obdanište u naselju Ilićka, koje se gradi sredstvima Vlade Republike Srbije, a uz pomoć Vlade Republike Srpske. Vlada Republike Srbije izdvojila je milion konvertibilnih maraka za projekat izgradnje, a trenutno je u toku faza javne nabavke za opremanje i vanjsko uređenje obdaništa. Delegacije Republike Srpske i Distrikta također su obišle prostorije Ureda Vlade Republike Srpske u Brčkom.