Potpisano pismo namjere između Brčko distrikta BiH i općina iz Slovenije Makedonije i Srbije

11.12.2017. Šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta BiH Srđan Blažić potpisao je u Beogradu pismo namjere s predstavnicima beogradske Općine Vračar, Grada Ljubljane i skopljanske Općine Butel s ciljem razvoja općina, osnaživanja odnosa između građana u lokalnim zajednicama, povećanja njihove participacije i stvaranja otvorenih, tolerantnih i inkluzivnih društava.

Image for news

Sporazum je potpisan u okviru dvodnevne radionice „Prevedi EU“ koju je organizovala organizacija „Libero“, a koja ima za cilj približiti EU i proces evropskih integracija građanima na lokalnom nivou, pomoći im da razumiju benefite koje svako od njih personalno može ostvariti od evropskih integracija, kao i to kako EU utiče na naš život.

Učesnici su bili članovi i volonteri omladinskih i drugih organizacija, kao i studenti iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije.

Projekat je podržan od strane Programa Evropa za građane i građanke Evropske unije.

Zadaci radionice „Prevedi EU“ su dovesti na jedno mjesto mlade ljude iz različitih zajednica i kultura, da udruženi, koristeći svoje kreativno i inovativno razmišljanje, objasne politike EU svojim građanima. Jedan od zadataka je i stvoriti interaktivan sadržaj koji će lokalne samouprave moći koristiti za veće uključivanje građana u razvijanje evropskog građanstva, politika i vrijednosti, i omogućiti da s njima razgovaraju na efikasniji način o euroskepticizmu i zajedničkoj budućnosti Evrope, kao i opremiti lokalne zajednice metodama i idejama za preuzimanje njihove uloge u komunikaciji benefita od evropskih integracija ka građanima.