Održan „Dan otvorenih vrata Pododjeljenja za podršku MZ, UG i NVO“

28.3.2019. U organizaciji Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta BiH i UNDP-ja BiH danas je u okviru projekta „Jačanje mjesnih zajednica u BiH“ u prostorijama Omladinskog centra u Brčkom održan „Dan otvorenih vrata Pododjeljenja za podršku mjesnih zajednica, udruženja građana i nevladinih organizacija“.

Image for news

Jedan od osnovnih ciljeva projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ je kreiranje usaglašene, inkluzivne i rodno osjetljive vizije mjesnih zajednica u BiH. 

Šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta BiH Srđan Blažić kazao je da je Distrikt u ovaj projekat uključen od 2016. godine i da je od 126 mjesnih zajednica iz BiH šest iz Brčko distrikta BiH. 

„To je projekat koji na određen način pokušava da se naše mjesne zajednice otvore još više prema javnosti i da što više u rad uključe mlade žene. Projekat je donio dosta novina u radu mjesnih zajednica, ali svakako ono što mene raduje jeste da su tih šest mjesnih zajednica sada sposobne i same da pišu projekte i apliciraju kod organizacija, fondova i da određena sredstva donesu u Distrikt kako bi zajedno sa sufinasiranjem, u kojem mi učestvujemo kao Vlada Distrikta sa 30%, ostvarili svoj cilj“, kazao je Blažević dodajući da je na području Distrikta već nekoliko projekata realizovano. 

„Kupljen je ultrazvučni aparat za Dom zdravlja u Mjesnoj zajednici Grčica, zatim uređena je mjesna zajednica i oko Mjesne zajednice Maoča, Društveni dom u Brezovom Polju, dječije igralište i još nekih niz projekata. Zaista to su projekti koji će služiti građanima Distrikta. Također, mi smo preko Mjesne zajednice „Š“ aplicirali za jedan projekat koji se odnosi na uređenje odbojkaškog igrališta i nadam se da ćemo dobiti zadovoljavajuću ocjenu“, kazao je Blažić. 

Blažić je naglasio da se prva faza ovog projekta završava u septembru ove godine i da se očekuje nastavak. 

„Najave od finansijera ovog projekta ambasada Švicarske i Švedske kroz UNDP jeste da će se ovaj projekat najvjerovatnije nastaviti i u naredne četiri godine, odnosno sve do 2023. godine. Oni su izrazili zadovoljstvo i mi smo spremni da se uključimo kako bismo ulogu mjesne zajednice stavili na još viši položaj i kako bi mjesna zajednica bila prvi sagovornik s vlastima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti“, kazao je Blažić. 

Na današnjem „Danu otvorenih vrata Pododjeljenja za podršku MZ, UG i NVO“ prisustvovali su i predstavnici UNDP-ja i predstavnici mjesnih zajednica Brčko distrikta BiH.