Gradonačelnik Milić upriličio prijem za studente iz regije

23.4.2018. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić upriličio je sinoć prijem u Gradskoj vijećnici za učesnike „Međunarodne konferencije studenata 2018“, koja se na Ekonomskom fakultetu u Brčkom održava od 22. do 24. aprila, u organizaciji Unije studenata Republike Srpske.

Image for news

O temama poput studentskog standarda u regiji, mobilnosti i razmjeni studenata između zemalja zapadnog Balkana, pravne regulative studentskog statusa u BiH i regiji, mogućnosti ostvarivanja zajedničkih projekata u budućnosti i odlasku mladih s prostora zapadnog Balkana na nekoliko panela raspravljat će studenti iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije kao i iz BiH. 

„Drago mi je da je Brčko domaćin jednog ovakvog okupljanja i cilj nam je da budemo regionalni centar ovakvih događaja. Mislim da ne postoji vlast koja nije zainteresovana za pitanja kojima će se studenti baviti u toku naredna dva dana i sasvim sigurno da će zaključci do kojih će doći biti dobra vodilja vlastima u daljnjim aktivnostima“, istakao je gradonačelnik Milić i poželio studentima dobrodošlicu u Brčko distrikt BiH. 

Predsjednik Unije studenata Republike Srpske Milan Milišić rekao je da je ovo odlična prilika za razmjenu iskustava studenata iz cijele regije. 

Dekan Ekonomskog fakulteta Brčko Univerziteta u Istočnom Sarajevu Srđan Lalić izrazio je uvjerenje da će zaključci sa ove konferencije uroditi plodom kako bi se unaprijedio kvalitet života mladih ljudi,  a također postigao i primarni cilj a to je „da nađemo idejno rješenje i da mladi ostanu da studiraju i žive na ovim područjima“. 

„Međunarodnu konferenciju studenata 2018“ danas je na Ekonomskom fakultetu u Brčkom u ime Vlade Brčko distrikta BiH otvorio šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Srđan Blažić.

„Ovo je veoma značajan događaj za naš grad samim tim što su teme kojima ćete se baviti veoma značajne, kako za vas studente, vaše visokoškolske ustanove, tako i za nas u Vladi Brčko distrikta BiH. Siguran sam da će vaš zajednički rad u narednim danima doprinijeti  razmjeni mišljenja i iskustava, ali i vašem međusobnom povezivanju i prisnijoj budućoj saradnji“, istakao je Blažić.

Studenti iz zemalja u regiji će osim učešća u radnim panelima imati priliku da obiđu grad te prilikom organizovanog izleta krstare rijekom Savom.