„Građanska patrola“ počela u Brčkom: Prijavite problem putem mobilnog telefona

11.2.2020. „Vlada Brčko distrikta BiH pokrenula je projekat ‚Građanska patrola‘, koji preko posebne aplikacije omogućuje građanima Brčko distrikta BiH da fotografijom ili kraćim videozapisom ukažu na komunalne, saobraćajne ili slične probleme“, rekao je na konferenciji za medije gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić.

Image for news

On je istakao da javna uprava na ovaj način želi ostvariti neposrednu komunikaciju s građanima koji će moći ukazati na sve ono što oni smatraju problemima u našoj lokalnoj zajednici. Gradonačelnik Milić pohvalio je Odjeljenje za stručne i administrativne poslove i Sektor za informisanje, koji su zajednički pokrenuli ovaj projekat, a implementirat će ga u saradnji s javnim preduzećima, Policijom Brčko distrikta BiH, Uredom za upravljanje javnom imovinom i Inspektoratom Brčko distrikta BiH.

„Ove institucije su delegirale po dva svoja službenika koji će komunicirati sa Sektorom za informisanje i odgovarati na upite u vezi s problematikom koju su građani kandidovali. Mislim da je ovo jedan dobar projekat koji nas značajno približava naprednijim lokalnim zajednicama koje su komunikaciju s građanima unaprijedile na najviši mogući nivo“, dodao je Milić.

Gradonačelnik je naglasio da je za projekat „Građanska patrola“ izdvojeno svega 3.000 KM i dodao da je riječ o donaciji te da je uz minimalna sredstva pokrenut mehanizam koji će sasvim sigurno biti koristan za lokalnu administraciju. 

Šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Srđan Blažić naglasio je da građani mogu prijaviti problem potpuno anonimno te da je riječ o modernoj i funkcionalnoj aplikaciji. „Bilo kakvo preuzimanje drugih podataka s mobilnih uređaja građana neće biti moguće, osim onog što oni snime, slikaju i pošalju Sektoru za informisanje, koji će biti zadužen za daljnju distribuciju prijava. Važno je napomenuti da se ova prijava smatra kao i bilo koja druga prijava i po njima će institucije, odnosno Vladina odjeljenja, morati postupati“, pojasnio je Blažić. 

UPUTSTVO: Aplikaciju možete preuzeti putem postojeće platforme „Play Store“, a uskoro i putem „App Store“ i potpuno je besplatna. 

Korisnici „Građanske patrole“ aplikaciju koriste bez registracije, ne prosljeđuju svoje lične podatke kroz aplikaciju i sve proslijeđene prijave su anonimne. Sve prijave zasnivaju se na savjesnom odnosu građana prema zajedničkoj infrastrukturi i imovini s ciljem održavanja uredne okoline i životne sredine.

Promo video: https://youtu.be/Rokpxz1iNiY