Poziv na prezentaciju Akcionog plana 2 za jačanje kohezije u zajednici kao odgovor na incidente motivisane predrasudama i mržnjom

Odjeljenje za stručne i administrativne poslove u utorak, 17. 9. 2019. godine u hotelu ,,Jelena“ s početkom u 11.00 sati, održat će prezentaciju „Akcionog plana 2 za jačanje kohezije u zajednici Brčko distrikta BiH kao odgovor na incidente motivisane predrasudama i mržnjom 2019–2021“, koju organizuje uz podršku Misije OSCE-a u BiH.

Donošenjem odluke o usvajanju Akcionog plana 2, kao i zaključka uz sam Akcioni plan, od 25. 7. 2019. godine, Vlada Brčko distrikta BiH je pokazala posvećenost jačanju društvene kohezije na sistemski i institucionalan način.

Cilj Odjeljenja za stručne i administrativne poslove, kao i Vlade Brčko distrikta BiH je da putem ove prezentacije informiše zainteresovanu javnost, kao i nosioce aktivnosti za realizaciju mjera iz Akcionog plana 2, o njihovim budućim obavezama te da promoviše Akcioni plan 2 i među drugim relevantnim institucijama.

Prezentaciji će prisustvovati predstavnici Vlade Brčko distrikta BiH, Skupštine Brčko distrikta BiH, Policije Brčko distrikta BiH, predstavnici pravosudnih institucija, javnih preduzeća, organizacija civilnog društva te ostali zainteresovani građani.

Inače, Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na jednoj od ranijih sjednica donijela je zaključak kojim posebno osuđuje i smatra nedopustivim svaki govor mržnje, a posebno onaj iskazan od strane državnih službenika i namještenika, stoga će se energično suprotstaviti takvim postupcima.

Tim zaključkom Vlada je zadužila rukovodioce organa uprave da, u saradnji sa službenikom za etiku, izanaliziraju zakonske i druge propise koji regulišu ponašanje državnih službenika i predlože izmjene i dopune takvih akata kojima će se zabraniti upotreba društvenih mreža i širenje govora mržnje državnih službenika i namještenika tokom radnog vremena.