Viši stručni saradnik za Omladinski centar Brčko distrikta BiH prisustvovao godišnjoj platformi oznake kvaliteta evropskih Omladinskih centara

Viši stručni saradnik za Omladinski centar Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Srđan Kisić, u periodu od 19.09. do 22.09.2022. godine, prisustvovao je godišnjoj platformi oznake kvaliteta evropskih omladinskih centara Vijeća Evrope, koja je održana u Omladinskom centru Marttinen u gradu Virrat u Finskoj.

Image for news

Podsjećamo da su predstavnici Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine bili nedavno u studijskoj posjeti evropskom Omladinskom centru u Budimpešti, gdje su iskazali jasnu namjeru i volju da u narednom periodu dostignemo nivo kvaliteta našeg Omladinskog centra, što podrazumijeva i ispunjavanje određenih međunarodnih standarda, kako bismo u bliskoj budućnosti dostigli i oznaku kvaliteta Vijeća Evrope.

Glavni cilj projekta „Oznaka kvaliteta“ je umrežavanje, saradnja, razmjena znanja i dobrih praksi između evropskih omladinskih centara.

Centrima koji su aplicirali za dobijanje oznake kvaliteta, na osnovu analize ispunjenosti kriterija,  Vijeće Evrope dodjeljuje istu.

Kako bi Vijeće Evrope dodijelilo oznaku kvaliteta Omladinskom centru mora biti ispunjen set standarda na polju infrastrukture i kvaliteta  programa prema mladima.

Godišnjoj platformi prisustvovali su službenici i osoblje koje upravlja omladinskim centrima, koji imaju oznaku kvaliteta ili su kandidati za dobijanje oznake kvaliteta, a organizira se da bi se izvršila analiza u kojoj mjeri sarađuju evropski omladinski centri i ukazalo na važnost umrežavanja.