Vlada okončala 61. i započela 62. redovnu sjednicu

22.5.2019. Vlada Brčko distrikta BiH na današnjem nastavku 61. redovne sjednice usvojila je Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na Prijedlog pravilnika o postupcima i redoslijedu radnji u procesu fiskalizacije.

Image for news

Članovi Vlade danas su usvojili i Prijedlog odluke o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH u Zajednički monitoring odbor IPA trilateralnog programa prekogranične saradnje Republika Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Republika Crna Gora 2014–2020, Prijedlog odluke o imenovanju člana konsultativne radne grupe za provedbu revidirane Strategije Bosne i Hercegovine za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma u ime Brčko distrikta BiH. 

Na današnjoj sjednici Vlada je razmatrala informaciju o Izvještaju o namjenskom trošenju sredstava grantova za nabavku novogodišnjih ukrasa kao i Informaciju u vezi s poslaničkim pitanjem poslanika u Skupštini Brčko distrikta BiH Uroša Vojnovića koja se prosljeđuje Skupštini na razmatranje. 

Tačka razmatranje i usvajanje Prijedloga pravilnika o dopunama Pravilnika o vršenju tehničkog pregleda građevina i izdavanju odobrenja za građenje prebačena je za narednu sjednicu. 

Vlada Brčko distrikta BiH danas je započela i 62. redovnu sjednicu na kojoj je usvojila Prijedlog odluke o odobravanju sredstava za finansiranje specifičnog programa u svrhu provođenja nastavka liječenja „Intenzivne robotske neurorehabilitacije“ za osiguranika Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH. 

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Sabrija Čandić kazao je da je Vlada današnjim usvajanjem ove tačke odobrila 14.810 eura za liječenje maloljetne osobe koja ima problema sa kretanjem. 

„Radi se o jednom teškom specifičnom oboljenju kod jedne maloljetne osobe koja ima problema sa kretanjem i koja se nalazi u invalidskim kolicima. S obzirom da se radi zaista o teškom oboljenju učinjen je jedan veliki humanitarni potez prema oboljeloj osobi i na ovaj način želimo da omogućimo da se što prije oporavi i nastavi svoje aktivnosti u društvu“, kazao je Čandić. 

Vlada Brčko distrikta BiH danas je usvojila i Prijedlog odluke o usvajanju programa utroška sredstava s pozicije grantova neprofitnim i drugim organizacijama za 2019. godinu u Odjeljenju za stručne i administrativne poslove, Pododjeljenju za podršku mjesnih zajednica, nevladinih organizacija i udruženja građana. 

Srđan Blažić, šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, kazao je da se u ovom programu nalazi 24 mjesne zajednice, udruženja građana i nevladine organizacije koje su zadovoljile sve potrebne kriterije. 

„To je prvi dio programa utroška sredstava i u ovom programu imamo 24 mjesne zajednice, nevladine organizacije i udruženja građana koji su zadovoljili sve potrebne kriterije i koji su se našli u budžetu za 2019. godinu. Mi ćemo sada ići u operativni dio, odnosnu u pripremu potpisivanja ugovora s ovim organizacijama, a nakon toga isplatu grantovskih sredstava u ukupnom iznosu od 264.500 KM“, kazao je Blažić. 

Vlada Brčko distrikta BiH danas je usvojila i Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na Prijedlog odluke o vrsti i visini naknade Komisiji za polaganje stručnog ispita za rad nastavnika, stručnih saradnika i saradnika u nastavi u osnovnim i srednjim školama i odgajatelja u predškolskim ustanovama Brčko distrikta BiH i Prijedlog zaključka kojim Vlada Brčko distrikta BiH daje saglasnost na Dobrovoljni izvještaj BiH o provođenju Agende 2030. i ciljeva održivog razvoja (Voluntary National Report – VNR).