Otvoreni poziv za Regionalni program partnerstva mladih

Odjeljenje za stručne i administrativne poslove u saradnji s Odjeljenjem za evropske integracije i međunarodnu saradnju objavljuje – Otvoreni poziv za Regionalni program partnerstva mladih

Image for news

Program REGIONALNO PARTNERSTVO MLADIH nastoji razviti sljedeću generaciju lidera na Zapadnom Balkanu. Ovaj program nastoji okupiti te dinamične pojedince iz cijele regije kako bi pomogli poboljšati ne samo svoje zajednice, već i svoje zemlje i širu regiju za sve pojedince.

Konkretno, ova inicijativa će izgraditi mrežu lidera širom Bosne i Hercegovine, Kosova i Srbije kroz niz aktivnosti uključujući formalnu obuku, praktični lokalni aktivizam i kulturno uranjanje. Problemi s kojima se suočavamo u cijeloj regiji su široki i dotiču se mnogih sektora: okoliš; stabilnost i mir; zdravlje i blagostanje. Stoga se rješenja mnogu pronaći samo kroz sličan širok pristup. Regionalno partnerstvo mladih nastoji okupiti lidere u preduzetništvu, medijima, umjetnosti i kulturi, sportu, akademicima i političkim istraživanjima kako bismo se uhvatili ukoštac s izazovima i izgradili odnose s vršnjacima gradeći povjerenje dok učimo, smijemo se i radimo zajedno tokom sljedećih 15 mjeseci. Na kraju, sudionici će otkriti novu perspektivu budućnosti regije, izgraditi široku mrežu prijatelja na koje se mogu osloniti tokom svoje karijere i razviti praktične vještine potrebne za stvaranje pozitivnih promjena u svojim zajednicama i zemljama.

Sve osnovne troškove vezane uz sudjelovanje u planiranim događajem, uključujući putovanje, hotel i obroke tokom vašeg sudjelovanja, pokrit će organizatori.

Zahtjevi:

  • dokazani rezultati angažmana u vlastitoj zajednici kako bi je učinili boljim mjestom,

  • spremnost na praktičnu saradnju s pojedincima i institucijama u Bosni i Hercegovini, Kosovu i Srbiji,

  • obaveza sudjelovanja u periodičnim programskim aktivnostima tokom perioda od 15 mjeseci,

  • dostupnost i spremnost na putovanja u zemlji i regiji,

  • tečno govori engleski jezik,

  • otvorenost, znatiželja i fleksibilnost.

Rok za prijave je 6. novembar 2022. godine.

Prvi događaj programa zakazan je za 4–10. decembra u Podgorici, Crna Gora.

Projekat je podržala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u partnerstvu s Međunarodnim republikanskim institutom (IRI), Beogradskim centrom za sigurnosnu politiku (BCSP), Zakladom Ana i Vlade Divac, Kosovskim centrom za sigurnosne studije (KCSS), Fakultetom političkih nauka Univerziteta u Sarajevu (FPN UNSA), PRONI Centar za razvoj mladih i Mreža za vršnjačku edukaciju (PEN).

Za sva pitanja i potrebne dodatne informacije možete kontaktirati direktno na e-mail organizatora: regionalyouthpartnership@iri.org.