Poziv – Program kulturnih grantova Ambasade SAD-a

Odjeljenje za stručne i administrativne poslove u saradnji s Odjeljenjem za evropske integracije i međunarodnu saradnju objavljuje poziv – Program kulturnih grantova Ambasade SAD-a

Image for news

Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini raspisala je javni poziv za neprofitne organizacije i kulturne institucije.

Cilj Programa kulturnih grantova Ambasade SAD-a je podržati programe koji dijele bogatstvo i raznolikost američke kulture s bosanskohercegovačkom javnošću te promovisati međusobno razumijevanje i kulturni dijalog između Sjedinjenih Država i Bosne i Hercegovine.

Dotacije se općenito kreću između 1.000 i 15.000 dolara, dodjeljuju se neprofitnim organizacijama i institucijama za umjetničke i kulturne nastupe, gostujućim govornicima/redateljima/izvođačima, prava na američka djela, izložbe, radionice itd., koji promovišu ciljeve programa.

Potpore će se revidirati tri puta godišnje – 31. januara, 30. aprila i 31. jula. Prijedlozi se podnose 3-6 mjeseci prije planiranog događaja ili aktivnosti.

Kroz ovaj program mogu se finansirati sljedeće aktivnosti:

  • Programska komponenta koja pomaže u izgradnji i unapređenju odnosa između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Država i/ili uvodi novi element američke kulture u Bosnu i Hercegovinu

  • Projekat s jakim umjetničkim zaslugama

  • Obrazovna komponenta, kao što je radionica ili majstorska klasa gostujućeg umjetnika

  • Projekti od koji koristi široka grupa ljudi ili imaju plan za povećanje rezultata u javnosti.

Prijedlog projekta će se ocijeniti na osnovu:

  • Kvaliteta opisa prijedloga kako postići navedene rezultate

  • Konkretan i logičan budžet

  • Provedbeni kapacitet podnosioca zahtjeva.

Aplikacija za kulturne grantove može se preuzeti na stranici https://ba.usembassy.gov/education-culture/grant-opportunities/cultural-grants-program/, ispunite je na engleskom jeziku i pošaljite je na SarajevoOPAGrants@state.gov .