Grantovi kompanije Microsoft u oblasti vještačke inteligencije (AI) 2021

Odjeljenje za stručne i administrativne poslove, Pododjeljenje za podršku MZ, NVO i UG u saradnji s Odjeljenjem za evropske integracije i međunarodnu saradnju objavljuje – Grantovi kompanije Microsoft u oblasti vještačke inteligencije (AI) 2021

Image for news

Microsoft dodjeljuje potpore projektima koji koriste AI za osnaživanje osoba s invaliditetom.

Oni traže pojedince ili timove koji ne samo da svijet žele učiniti inkluzivnijim, već su i čvrsto ukorijenjeni u zajednicama kojima namjeravaju koristiti. Žele ulagati u ideje koje razvijaju osobe s invaliditetom ili s njima. Uz kredite u vrijednosti od 10.000 USD, 15.000 USD ili 20.000 USD (zavisno od opsega vašeg projekta i potreba), ove potpore pokrivaju troškove vezane uz prikupljanje ili označavanje podataka, razvoj modela ili druge radove povezane s inženjeringom. Njihova zajednica korisnika AI za pristupačnost također daje podršku za Azure razvojne programe, resurse i prilike za saradnju i predstavljanje svog rada.

Pozivaju programere, nevladine organizacije, akademike, istraživače i izumitelje da ubrzaju svoj rad za osobe s invaliditetom. Ovo je globalni program: Prihvatljivi su zahtjevi za bespovratna sredstva iz svih zemalja.

Prijave za dodjelu potpore AI za pristupačnost pregledavaju zaposlenici Microsofta koji su direktno uključeni u proces odabira potpore za AI za pristupačnost samo u svrhu pregleda prijedloga i utvrđivanja nivoa bespovratnih sredstava koja će se dati. Projekte bi trebale razvijati osobe s invaliditetom.

Prijave se ocjenjuju prema sljedećim kriterijima:

  • Relevantnost: AI i/ili strojno učenje ključni su za uspjeh projekta.

  • Uticaj: Projekat podiže ishode obrazovanja, zapošljavanja, zajednice ili doma osobe s invaliditetom.

  • Podaci: Vaš je tim otvoren za dijeljenje podataka usklađenih s privatnošću za buduće inovacije.

  • Izvedivo: Projekat je ostvariv u roku od godinu dana. Ovo bi mogla biti faza 1 vašeg projekta, ali u svakom tromjesečju bi trebali biti dovršeni opipljivi rezultati koji se završavaju za 12 mjeseci.

  • Sposoban: Vaš tim bi trebao imati znanje i vještinu za realizaciju ideje ili biste trebali imati plan za partnerstvo s nekim ko može popuniti sve praznine.

  • Održiv: Projekat ima prostora za rast nakon prve godine finansiranja.

  • Mogućnost prezentacije: Žele razgovarati o svemu što isporučite!

Projektni prijedlog trebao bi opisati adresirani izazov pristupačnosti, predloženo tehničko rješenje i njegov potencijalni uticaj na osobe s invaliditetom.

Rok za prijavu je 17. decembra 2021. godine.

Više informacija možete pronaći na: http://www.mladiinfo.eu/2021/05/27/microsoft-artificial-intelligence-ai-for-accessibility-grants-2021/#ixzz6w6MVhrBu.