Održan Forum građana Brčko distrikta BiH

Forum građana Brčko distrikta BiH, motivisan Javnim pozivom UNDP-ja za podnošenje projektnih prijedloga, održan je 11. 2. 2019. godine u prostorijama MZ Bijeljinska cesta, s ciljem definisanja problema i prioritetnih projekata naše lokalne zajednice. Forumu su prisustvovali građani koji su se prijavili za učešće na ovom događaju putem javnog poziva objavljenog na službenom portalu Vlade Brčko distrikta BiH www.vlada.bdcentral.net.

Image for news

Događaj je organizovan zbog želje građana za učestvovanje u projektu UNDP-ja „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ u 2019. godini. Naime, potpisivanjem pisma namjere gradonačelnika, Brčko distrikt BiH je učestvovao u projektu UNDP-ja BiH „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH (2015–2019)“, gdje je Brčko distrikt BiH kandidovao nekolicinu projekata u ime zainteresovanih mjesnih zajednica i učestvovao sufinansiranjem od 30% ukupnih sredstava projekata dok je UNDP BiH učestvovao s preostalih 70% novčanih sredstava. Iza nas je nekoliko uspješno realizovanih projekata.

Za ovu godinu, UNDP je raspisao novi Javni poziv za podnošenje prijedloga projekata (u okviru ovog projekta), gdje je naglašeno da jedinice lokalne samouprave mogu kandidovati samo one projekte koji su u skladu s prioritetima definisanim isključivo na forumima građana. Zainteresovana grupa građana odlučila je da organizuje Forum građana, uz tehničku podršku Pododjeljenja za podršku MZ, NVO i UG.

Na Forumu je provedena diskusija, mapirani su problemi, te utvrđeni prioriteti, i odlučeno da prioritetni prijedlog projekta bude: „Uređenje postojećeg igrališta u naselju Š“. Ukupna vrijednost predloženog projekta je 22.100,00 KM, a učešće Brčko distrikta BiH bi trebalo biti do 5.100,00 KM. Kompletirana dokumentacija je proslijeđena UNDP-ju na odlučivanje.